5. heinäkuuta 2014

Miniburgerit pulled porkilla

© Kuvaketola
© Kuvaketola

Vieteltiin iltaa mun syntymäpäivää kaveriporukalla, ja mä hoitelin pääasiassa tarjottavat. Väänsin pikkuisia burgereita, joita oli tarjolla kolmea eri versiota: normaalia, gluteenitonta ja kasvista. Suurin osa sisälsi pulled porkia eli nyhtöpossua, joka on keikkunut pitkään kokeiltavien listalla, ja vihdoin pääsin kypsyttelemään possunniskaa meidänkin uunissa. Nyhtöpossu valmistetaan yleensä possun halvimmasta osasta eli joko lavasta tai kasslerista (siis niskasta). Mä valitsin lihatiskistä kilon rasvaista kassleria, jonka marinoin ja heitin uunipataan mausteliemen kanssa.

Mun makuun miniburgerit onnistuivat tosi kivasti. Näissä oli plussana myös juurikin burgereiden pienuus: ei tarvitse ahmia yhtä jättimäisen isoa purilaista, vaan voi syödä niin monta pientä vastaavaa kuin haluaa. Mä halusin burgerin makumaailmasta semisti jenkihtävän, ja väliin valutettiinkin Memphis BBQ Smoky -kastiketta, jota itse asiassa Saarioinen valmistaa. Loppusilauksen antoivat tuunaamani grillitikut, joiden päihin liimasin pikkuiset viiriliput. Ajan (ja vähän taitojenkin, heh) puutteessa iskäni teki liput InDesign -taitto-ohjelmalla, ja mä vain tulostelin valmiin lippuarkin. Normaaliburgerit seivästin tähtilipullisilla tikuilla, kun taas keliaakikko sai lippuunsa G-kirjaimen. Kasvisruokailijalla lipussa taas luki yllättäen K. Sen lisäksi että tikut pitävät purilaiset kätevästi kasassa, ovat ne myös ihanan veikeän näköiset!

Tarvitset:

Nyhtöpossu:
1 kg porsaan kassleria

kuivamausteseos:
- 3 tl suolaa
- 3 tl paprikaa
- paljon pippuria myllystä

Memphis BBQ Smoky -kastiketta
1 punasipuli
4 valkosipulinkynttä

mausteliemi:
- n. 5-6 dl vettä
- n. 1 dl Memphis BBQ Smoky -kastiketta
- 0,25 dl soijaa
- 0,25 dl vasikanfondia

muuta:
cheddar-juustoa
ketsuppia
Memphsi BBQ Smoyk -kastiketta
salaattia
kirsikkatomaatteja


1. Valmista hampurilaissämpylät.
2. Nyhtöpossu: Hiero possun pintaan suola, paprika sekä paljon pippuria myllystä. Nosta possu uunipataan ja lorota sen päälle BBQ-kastiketta. Leikkaa punasipuli lohkoiksi ja valkosipuli slaisseiksi ja laita puolet pataan possun alle, puolet possun päälle. Mittaa liemen ainesosat pataan ja sekoittele. Anna maustua yön yli jääkaapissa. Kypsytä possua 110°C uunissa noin 5,5 tuntia. Valele possua paistinliemellä paiston aikana muutamaan kertaan. Nyhtöpossu on valmista, kun haarukalla possua tökätessäsi se murenee ihan with ease. Anna possun jäähtyä ja vetäytyä hetki. Nosta possu laakeaan uunivuokaan ja nyhtää eli revi vaikkapa kahdella haarukalla. Lisää BBQ-kastiketta makusi mukaan, ja muista lisätä myös tarpeeksi suolaa!


3. Burgerin kasaus: Laita halkaistut sämpylät uunipellille. Levitä sämpylän pohjaosan päälle ensin ketsuppia ja nosta sitten kiva kasa nyhtöpossua. Lorauta nyhtöpossun päälle BBQ-kastiketta ja laita pala cheddar-juustoa (minä jaoin cheddar-siivut neljään osaan) nyhtöpossun päälle. Kuumenna burgerin osasia 200°C uunissa 6-8 minuuttia. Lisää sitten salaatit ja kirsikkatomaatin siivut sekä purilaisen kansisämpylä. Seivästä tikulla ja tarjoile.©2014 • Taikakaulin

Ei kommentteja: