5. heinäkuuta 2014

Huikeat hampurilaissämpylätTästä lähtien mä teenkin purilaissämpylät aina tällä alun perin New York Timesissa ilmestyneellä ohjeella. Minä tein ihan superpikkuisia sämpylöitä, mutta aivan yhtä hyvin onnistuu myös normaalikokoisina. Mitään vippaskonsteja tai erikoisia raaka-aineita ei näihin tarvita - kaksi keskeistä sanaa ovat nimittäin kohottaminen ja odottaminen. Näitä sämpylöitä kyllä tosiaan kohotellaankin, yhteensä neljän tunnin verran. Itse olin lopputulokseen varsin tyytyväinen, sillä leipomispäivästä seuraavana päivänä oli minulla kädessäni edelleen pehmeä ja ilmava sämpylä. Törmäsin tähän huikeeseen reseptiin Suklaaposssun blogissa.

Päätin kokeilla taikinan vääntämistä sähkövatkaimen taikinakoukuilla, sillä yleiskonetta meillä ei tällä hetkellä ole. Totta kai saman voi hoidella ihan käsin, mutta kyllä nuo taikinakoukut vaan aika kätevästi homman hoitelivat!

Tarvitset:
2,5 dl vettä
5 rkl maitoa
2,5 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria
8 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
100g voita
1 kananmuna

sämpylän pintaan:
muna
sesaminsiemeniä

1. Yhdistä vesi ja maito samaan kulhoon ja lämmitä lämpimämmäksi kuin kädenlämpö (eli vähintään 42°C, noin 44-46°C sopiva). Lisää sekaan sokeri ja sekoita. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja lisää nesteeseen. Sekoita ja anna seisoa viitisen minuuttia.
2. Sekoita vehnäjauhot ja suola keskenään ja nypi sitten voi jauhojen sekaan. Sekoita kananmuna vesi-maito-hiivaseokseen. Lisää sitten tämä kananmuna-vesi-maito-hiivaseos jauhojen joukkoon. Vaivaa taikinaa, kunnes se kiinteytyy. Laita leivinliina kulhon päälle ja laita lämpimään paikkaan kohoamaan kahdeksi (2, kyllä) tunniksi.
3. Jauhota leivinalusta/pöytä ja kippaa kohonnut taikina varovasti jauhojen päälle. ÄLÄ VAIVAA TAIKINAA! Jaa taikina haluamasi kokoisiksi paloiksi (huomaa, että ne kohoavat vielä) ja muotoile niistä parilla pyöräytyksellä litteähköjä sämpylöitä. Peitä pelti leivinliinalla ja anna kohota vielä toiset kaksi tuntia.
4. Kuumenna uuni 200°C. Voitele sämpylät kananmunalla ja ripottele sesaminsiemeniä päälle. Paista 10-20 minuuttia.


©2014 • Taikakaulin

Ei kommentteja: