5. tammikuuta 2017

Appelsiininen porkkana-inkiväärikeitto



Voi mä muistan, kun tammikuussa 2011 kirjoitin ekan julkaisun ikinä tänne blogiini. Jotenkin ihan käsittämätöntä, että kuusi vuotta sitten olin 15 vuotta ja päätinpä vaan alkaa pitämään tätä leipomispäiväkirjaani. Ei mulla koskaan ole ollut sen suurempia tavoitteita tämän blogini suhteen kuin tosiaan pitää päiväkirjaa leipomuksistani ja kokkailuista. Onhan se tietty kivaa, että kaverit, tutut ja kuka vaan voi lukea näitä jutskujani täältä. Ja en mä myöskään voi kieltää, etteikö ois kivaa, kun kävijätilastot ovat tasaiseen tahtiin kasvaneet - onhan se nyt ihan huippua. 

Mutta asiasta kakkuvuokaan. Viime syyskuussa mun parhaat kaverit etelästä tulivat mun luokse, ja halusin kokkailla heille kolmen ruokalajin menun idealla Neljän tähden illallinen. Silleen siis, että hostausvuoro kiertää meidän porukassa aina sen mukaan, kenen luona ollaan. Alkupalaksi mä valmistin Pia Alapeterin Lyhyenä hetkenä -blogista bongaamaani appelsiinista porkkana-inkiväärikeittoa, ja siis morjensta vaan, tää oli tosi hyvää! Tämä sopii erinomaisesti rapsakoihin pakkaspäiviin, onhan tuo inkivääri ihanalla tavalla polttavaa. Ainoa itse aiheutettu miinus oli tosin kyllä se, että pidin puuhaarukkaa koko keittelyn ajan kattilassa. Curry ja porkkanahan aiheuttivat sitten sen, että tämä kyseinen puuhaarukka on edelleen oranssinkeltainen...

Oikein ihanaa uutta vuotta 2017! ❤︎


Tarvitset:
n. 1,5 kg porkkanaa
2 (salotti)sipulia
6 valkosipulinkynttä
3 rkl voita
3 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
4 dl appelsiinimehua (käytin valmista)
1/2 litraa vettä
2 kasvisliemikuutiota
4 tl curryjauhetta
pippuria
suolaa
2 prk ranskankermaa

koristeluun
smetanaa
basilikaa / minttua / korianteria


1. Kuori, pese ja pilko porkkanat. Kuori ja pilko myös sipulit ja valkosipulit.
2. Kuumenna voi kattilassa ja kuullota siinä sipulit, valkosipulit sekä raastettu inkivääri. Lisää sitten porkkanapalat ja kuullota pari minuuttia. Kaada kattilaan vesi ja appelsiinimehu. Lisää lopuksi kasvisliemikuutiot ja curry. Kiehauta ja anna porista hissuksiin n. 45 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat tarpeeksi pehmeitä soseutettaviksi. 
3. Soseuta sauvasekottimella ja mausta suolalla sekä pippurilla. Hämmennä sekaan 1,5 prk ranskankermaa.
4. Annostele keitto tarjoilulautasille ja nosta nokare huoneenlämpöistä ranskankermaa pinnalle. Anna ranskankerman hetki sulaa ja pyöräytä sitten lusikalla keittoon nätit kermakaaret. Viimeistele basilikan- / mintun- / korianterinlehdillä.


©2017 • Taikakaulin

Ei kommentteja: