11. kesäkuuta 2016

Jauhottomat suklaaleivokset


Heipsun!

Mua jotenkin huvittaa, kun nyt kesällä mulla on ihan sata kertaa kiireempi kuin opiskelujen aikaan. Päivät täyttyvät töistä ja kesäteatterista, ja oon helposti kellon ympäri menossa. Voin myöntää, että kyllä vähäsen väsyttää, mutta kesäteatterinäytösten alkaessa helpottaa - jokailtaiset harjoitukset kun loppuvat. Mä en varsinaisesti ole näytelmässä mukana, mutta on tuo meidän kylän nuorisoseura ja kesäteatteri vähän kuin toinen koti.

Mutta se niistä kuulumisista, sillä hypätäänpä pikakelauksella parin viikon takaisiin siskon valmistujaisiin. Siskoni voisi syödä suklaata kuin leipää, joten raaka-ainetoive oli harvinaisen selkeä: suklaa. Siskoni välttää gluteenia, joten soveltaen valmistin tällaisia suklaisia leivoksia. Näissä ei ole vehnäjauhoa eikä oikeastaan yhtikäs mitään muutakaan jauhoa. Gluteeniton-nimikkeen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkka, sillä esimerkiksi suklaiden ainesosiin täytyy kiinnittää erityishuomiota - niissä saattaa olla gluteenin jäämiä, joita jotkut keliaakikot eivät kestä. Siksi kutsun näitä jauhottomiksi leivoksiksi. Lisäksi nämä ovat laktoosittomia, sillä ainakin Brunberg valmistaa laktoosittomia suklaita.

Nämä leivokset ovat hyvin mutaisia ja tahmeita, joten suosittelen leikkaamaan nämä paloiksi kylminä - mahdollisuuksien mukaan vaikkapa ihan pakkasen kohmeina. Mikäli pidät oikein makeista leivoksista, korvaa osa suklaasta maitosuklaalla.

Makeita leivontahetkiä ja mukavaa kesäkuuta!


Tarvitset (noin 50 pientä palaa)
2 dl kaffeeta (valmiiksi keitettynä)
750g tummaa suklaata
500g voita
4 dl sokeria
8 kananmunaa

koristeluun
kermavaahtoa
mansikoita
sitruunamelissaa


1. Mittaa kahvi ja suklaa kuumankestävään kulhoon ja laita kulho kuumaan vesihauteeseen kattilan päälle. Anna sulaa tasaiseksi, sekoittele.
2. Lisää sokeri ja kuutioitu voi sulaan suklaa-kahviseokseen. Sekoittele. Jäähdytä kunnolla.
3. Riko kananmunat sekaan ja vatkaa tasaiseksi. Vuoraa kaksi uunivuokaa/paistoastiaa leivinpaperilla ja kaada taikina niihin. Paista 175 °C noin tunti. Anna sitten jäähtyä yön yli.
4. Leikkaa tarjoilupaloiksi ja koristele kermavaahdolla, mansikansiivuilla sekä sitruunamelissalla.


Vinkki Yksi mun keliaakikkokaveri on vinkannut, että ainakin Pandan suklaat ovat keliaakikkokelpoisia. Sitten taas esimerkiksi Fazer valmistaa suklaansa sellaisilla tuotantolinjoilla, joissa saattaa olla gluteenin jäämiä.

©2016 • Taikakaulin

Ei kommentteja: