3. toukokuuta 2015

Appelsiini-suklaaraakakakku


Pikamoi ja aurinkoista toukokuuta kaikille!

Mä oon jotenkin tähän asti karttanut raakakakut ja niiden valmistamisen, kun olen kuvitellut sen olevan työlästä ja hankalaa. Muutaman kuukauden verran mulla on kuitenkin ollut sellaista orastavaa raakakakkukuumetta - mä kun oon selaillut Karita Tykän SuperLemon -blogia, joka on täynnä aivan ihania raakaleivonnaisia ja   -syöminkejä. Nyt mulle sattui sopiva sauma kokeilla raakaleivonnan saloja, ja elämäni ensimmäiseksi raakakakuksi päätin valmistaa appelsiini-suklaaraakakakun.

Vaikka tykkään kaikenlaisista raakapatukoista sun muista, oli mulla kyllä kaksi ennakkoluuloa tämän kakkusen suhteen. Ajattelin, että eipä tule pysymään kakku kasassa - no, loistavasti pysyi. Funtsailin myös kakun makua - olin nimittäin melko varma, että appelsiinitäyte olisi pliisu ja suklaatäyte vastaavasti jäätävän kitkerä. Väärin menivät nekin, nimittäin ainakin mun omaan suuhuni tämä ravintorikas ja täyteläinen kakku maistui herkulliselta. Ihan yllätyin! Musta tuntuu, että mulle tuli nyt vakavanasteinen raakakakkufiksaatio, ja äitienpäiväpöytäänkin saattaa syntyä jotakin raakasörsseliä. Eli tuli varmaankin selväksi, että suosittelen kokeilemaan!


Pohjaan:
1,5 dl pekaanipähkinöitä, yön yli liotettuna
1 dl kuivattuja luomutaateleita, pilkottuna
n. 2cm pätkä vaniljatankoa
1 tl hunajaa

Appelsiinitäytteeseen:
2 dl luomucashewpähkinöitä, yön yli liotettuna
1/2 dl kookosöljyä, sulana (esim. Voimaruoka, CoCoVi)
1/2 kuorittu luomuappelsiini
2 rkl hunajaa
1 tl raastettua luomuinkivääriä
2 tl raastettua luomuappelsiinin kuorta
1/2 rkl psylliumkuitujauhetta (CoCoVi)
(kookossokeria oman maun mukaan)

Suklaatäyte:
2 dl luomucashewpähkinöitä, yön yli liotettuna
3 rkl vettä
1/2 dl kookosöljyä, sulana
n. 2cm pätkä vaniljatankoa
4 rkl raakakaakaojauhetta (CoCoVi)
4 kpl luomutaatelia, pieneksi pilkottuna
2 rkl hunajaa
ripaus laadukasta (ruusu)suolaa (Masajo)
1/2 rkl psylliumkuitujauhetta
(kookossokeria oman maun mukaan)

Kuorrute:
1/2 dl kookosöljyä
2 rkl hunajaa
1-2 rkl raakakaakaojauhetta
ripaus laadukasta (ruusu)suolaa1. Pohja: Valuta pekaanipähkinöistä vesi pois. Halkaise vaniljatangon pala pituussuunnassa ja vedä vaniljat veitsenkärjellä pois. Prosessoi kaikki pohjan ainekset monitoimikoneessa, blenderissä tai tehokkaalla sauvasekoittimella. Painele massa pieneen, 15cm irtopohjavuoan pohjalle, jossa on pohjalla leivinpaperi ja reunoilla halutessasi reunakalvot. Reunakalvot tai vuoan reuna kannattaa voidella kookosöljyllä. Laita vuoka jääkaappiin.
2. Appelsiinitäyte: Valuta cashewpähkinöistä vesi pois. Sulata kookosöljy esimerkiksi pienessä emalikipossa kuumavesihauteessa. Raasta appelsiinista kuori. Halkaise sitten appelsiini ja kuori siitä puolet. Poista inkiväärin kuori ja raasta inkivääri. Prosessoi sitten kaikki täytteen raaka-aineet blenderissä tai sauvasekottimella, kunnes se on tasaista. Kaada ja levitä appelsiinitäyte pohjan päälle ja kopauta vuokaa pariin kertaan pöytää vasten, jotta ilmakuplat tulevat pois. Laita kakku suklaatäytteen teon ajaksi pakastimeen, jotta suklaatäyte on helpompi levittää jähmeisen appelsiinitäytteen päälle.
3. Suklaatäyte: Valuta cashewpähkinöistä vesi pois. Sulata kookosöljy esimerkiksi pienessä emalikipossa kuumavesihauteessa. Halkaise vaniljatanko pitkittäissuunnassa ja kaavi vaniljat veitsenkärjellä. Sekoita kaikki raaka-aineet blenderissä tai kulhossa sauvasekottimella kunnes massa on tasaista. Kaada ja levitä täyte vuokaan appelsiinitäytteen päälle ja kopauta vuokaa pöytää vasten, jotta ilmakuplat poistuvat. Laita kakku jähmettymään pakastimeen useammaksi tunniksi.
4. Kuorrute: Laita kookosöljy ja hunaja kuumuuden kestävään pieneen kulhoon tai kippoon, jonka laitat kuumaan vesihauteeseen kattilan päälle. Anna hunajan ja öljyn sulaa. Sekoita. Lisää mukaan kaakaojauhe sekä suola ja sekoita tasaiseksi. Anna seoksen himpun jäähtyä. Valele kuorrute jäisen tai hyvin kylmän kakun päälle. Kuorrute on löysää, joten kylmä kakku jähmettää sen välittömästi.


Vinkit

  • Monessa reseptissä neuvotaan valmistamaan täytteet blenderissä, mutta "tavallisessa" blenderissä se ei oikein tahtonut onnistua: tämän kakun pohja sekä täytteet ovat niin kosteaa ja painavaa massaa, että ne tuppaavat tinttaantua teräosan alle eikä kannussa pyöri yhtikäs mikään. Mä suosittelenkin turvautumaan tehokkaaseen sauvasekottimeen, jota voit itse liikuttaa ja surruttaa siellä, missä on kökkäreitä. Toki jos omistat äitini sanojen mukaan "700 euron Vitamix-blenderin", niin go for it.
  • Kun levität suklaatäytettä esimerkiksi lusikalla, kannattaa pinnan viimeistelyvaiheessa lusikkaa kuumentaa kastamalla se vaikka hetkeksi kuumaan veteen. Tällöin täytemassa pehmenee ja hieman sulaa, ja sitä on helpompi tasoittaa.
  • Raakakakun makua voit muuttaa ja varioida niin kauan ja paljon, kunnes päätät sen jähmettää.
  • Koska raakakakkua ei kuumenneta missään vaiheessa, siinä pysyvät kaikki hyvät ravintoaineet sellaisenaan. Raakakakun maku ei myöskään juuri muutu valmistusvaiheesta kahvipöytään siirryttäessä.
  • Jos joku jäi pohtimaan, miten tuo kakku nyt sitten pysyy kasassa, niin minäpä kerron. Kookosöljy on huoneenlämmössä sellaista valkoista ja kovaa, voimaista. Kookosöljyä sekoitetaan sulana täytteen aineiden kanssa, ja niin se vaan jähmettää koko kakun.
  • Monet ovat varmasti saattaneet tottua siihen, että hyydykekakun täytteet voi vain kaataa vuokaan ja that's it, mutta tämän kanssa ei ihan niin toimi. Raakakakun täytteet ovat jo lähtökohtaisesti huomattavasti jämäkämmät, joten kyllä niitä saa ihan levittää ja tasoittaa vuokaan.


©2015 • Taikakaulin

Ei kommentteja: