14. lokakuuta 2012

Mummelin pullakoulu


Oikeesti hyvän pullan valmistaminen on ihan järjettömän vaikeeta. En nää mitään ideaa tehdä pullia, koska ne ei vaan koskaan täytä mun pullakriteerejä. Poikkeuksena keksin kyllä heti Surupullat, jotka vaan onnistuivat jotenkin hurjan hyvin, sekä tietty mummelin pullat, jotka taas ovat asia ihan erikseen.

Perjantaiaamuna raahasin kaappiini koululle viikonlopun selviytymispakkaukseni eli kassillisen toistaan turhempia kamoja. Tämä siis tarkoitti sitä, että koulun loputtua raahasin kamat ja itseni junaan ja lähdin viikonlopuksi mummelin ruokittavaksi. Sanoin heti siinä junalaiturilla, kun mummu oli tullut mua vastaan, että nyt kuules opetat mua leipomaan sellasia hyviä ja "pehmeitä vielä ylihuomisen huomennakin" -pullia. Ja niin mummeli opetti!

Mummu ei tietenkään käytä mitään reseptiä. Jotta pullista tulee hyviä, tarvitaan oikeeta voita ja paljon, sokeria yhtään säästelemättä, yleiskone ja tarpeeksi suolaa. Tuo viimeiseksi mainitsemani eli suola on ihan hirveen merkittävä! Oon niin sitä mieltä, että kaikissa pullaohjeissa on suolaa aivan liian vähän - sen maistaa viimeistään sitten niistä valmiista pullista. 

Suosittelen kaikkia, joilla vain on mahdollisuus mennä pullaoppiin mummonsa luokse, menemään - vielä kun se on mahdollista.


Tarvitset:

4 dl maitoa
1 pussi kuivahiivaa
reilu kahvikupillinen sokeria
2 kananmunaa
1 tl kardemummaa
1-1,5 tl suolaa
n. 150-180g voita
sopivasti jauhoja

väliin:
voita
sokeria
kardemummaa

pinnalle:
kananmuna
raesokeria


1. Lämmitä maito vähintään 42 °C. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja lisää nesteeseen. Lisää nesteeseen myös sokeri, kardemumma suola ja vähän lisää jauhoja. Riko sekaan myös kananmunat. Sitten vaan yleiskone laulamaan!


2. Lisää jauhoja vähän. Sulata voi ja lisää vuoroin jauhon kanssa. Anna yleiskoneen pyöriä, kunnes taikinaan on muodostunut sitko. Älä anna taikinan vaivaantua liikaa. Kun taikina tuntuu jättebralta, laita leivinliinan alle kohoamaan. Kun se on kohonnut 2-kertaiseksi, jaa se kolmeen osaan.
3. Kauli ensimmäinen osa suorakaiteeksi. Levitä vasemmalta katsottuna ensimmäiseen kolmannekseen voita. Taita sama kolmannes muun taikinan päälle. Levitä taas voita. Sirottele sokeria ja kanelia. Taita viimeinenkin kolmannes päälle (kannattaa katsoa alla olevat kuvat). Leikkaa suikaleiksi ja tee solmu. Laita kohoamaan pellille. Toista sama toisen ja kolmannen taikinan kanssa.
4. Paista sopivassa lämpötilassa (noin 190 °C) kauniin ruskeiksi. Nauti lämpimänä kylyymän maidon kera!

Ah mikä helper

Raahailuni

Voita sen olla pitää!©2012 • Taikakaulin

8 kommenttia:

Repsu kirjoitti...

joo, mummojen tekemä pulla on vaan ihan parasta! :)

Repsu kirjoitti...

joo, mummojen tekemä pulla on vaan ihan parasta! :)

Repsu kirjoitti...

(täh. mitä varten toi kommentti tuli kahesti. ja nyt sit spämmään vielä kolmannenkin kommentin :D )

Krike kirjoitti...

Jep toi on niin totta! no ei toi nyt mitään haittaa ett tuli kahteen kertaan :D

Anonyymi kirjoitti...

Hei meillä oli tollanen koneveivaaja mutta siitä paloi moottori kun niin paljon leivottiin.,,

Krike kirjoitti...

@ Anonyymi: jotenkin vahvasti veikkaan, että sä oot äitiNI? joten mikäli arvaukseni ei ihan väärin mennyt, niin oo kiltti ja laita anonyymin sijaan "äiti", kiitos :-D

lintsi kirjoitti...

Meidän äidillä on tismalleen samanlainen yleiskone ja äiti tekee muidenkin kuin mun mielestä maailman parhaat pullat. Johtuneekohan onnistuminen siis tuosta 70-80-luvun rakkineesta?;)

Krike kirjoitti...

Ehkä, tai sitten äidit ja isoäidit vaan osaavat ;)