6. huhtikuuta 2012

Pasha paseeratulla mangososeella
Olin aina kuvitellut, että pasha kuuluu välittömästi jokaisen ortodoksin pääsiäistraditioihin.. Tenttasin erästä ortodoksikaveriani, ja kävi ilmi, että minä syön enemmän pashaa kuin real-ortodoksi. Ehkä tämä(kin) kieroutunut stereotypia juontaa juurensa lapsuuteeni, jonka olen täällä maaseudun täydellisessä rauhassa, ulkopuolella kaikesta viettänyt. Vai liittyisiköhän sittenkin siihen, että oon real-kulinaristi ja testaan kaikki mahdolliset ruoat ja sen sellaiset...? Haha, veikkaan jälkimmäistä.

Viitisen vuotta sitten tein äidin triplakielloista huolimatta ensimmäistä kertaa tämän pääsiäiseen liittyvän rahkajälkiruoan, joka oikeesti sopii mulle jättehyvin - etunimeni kun löytyy vain ortodoksisesta kalenterista.

Tein kaksi tällaista pientä, koska meidän iso juustomuotti on niin tylsänmuotoinen. Annoin pashojen valua lautaset allaan jääkaapissa yön yli ja kumosin ne aamulla. Koska rakastan tosi paljon värejä, päätin tehdä makean pashan päälle raikkaan, keltaisen mangososeen. Paseeraus tarkoittaa seoksen käyttämistä siivilän läpi.

Iloista pääsiäistä ~ Glad påsk
 Frohe Ostern ~ Happy Easter ! 


Tarvitset: (1 iso tai 2 pientä)

100g voita
1 dl sokeria
2 prk (á 200g) maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
1 kananmuna
1/2 sitruunan mehu
2 tl vanilliinisokeria
½ dl mantelirouhetta
½ dl rusinoita

koristeluun:

1 tlk säilykemangoa / 2 dl Bonne-mangososetta
rusinoita
cashew-pähkinöitä
sokeroituja appelsiininkuoripaloja (Dr. Oetker)


 1. Vaahdota sokeri ja voi. Lisä rahka, muna, mausteet ja vaahdotettu kerma sekaan. Kaada seos kahvisuodatinpusseilla/harsoliinalla vuorattuun lävikköön/siivilään/juusto- tai pashamuottiin  tai muuhun reiälliseen muottiin. Anna valua kylmässä yön yli.2. Kumoa pasha. Soseuta mangosose sauvasekottimessa (ja painele siivilän läpi, jotta mahdolliset kuorenpalaset ym. jäävät pois ja sose on mahdollisimman sileää).


Peeäs Kävin muutama päivä sitten koulun jälkeen Prismassa, josta täysin vahingossa löysin aivan ihanan pienen lävikön. Harvoin teen heräteostoksia, mutta tämä lävikkö oli pakko ostaa. Toinen heräteostokseni oli valmispasha, jonka jogurttihyllyltä löysin. Kannatti syödä se valmispasha ennen tätä itsetehtyä, sillä voitte vain kuvitella, kumpi on parempaa. Haha.©2012 • Taikakaulin

7 kommenttia:

millimolli kirjoitti...

Oiii nami! Mä niin kaipaan pashaa enkä kyllä tajunnut kaupassa käydessä torstaina edes ajatella sitä joten ei ole aineksiakaan siihen. Ehkä ens vuonna!

Krike kirjoitti...

:-) Mä oon sen verran addiktoitunut pashansyöjä, että kait se on jo tapa joka vuosi tehdä. Nyt mäkin kaipaan pashaa, kun loppuivat nuo...

Unknown kirjoitti...

Näyttää tosi hyvältä!

-Heidi

nami-hiiri kirjoitti...

Hienosti olet toteutuksen tehnyt. Kastike sopii makuun - ja kuvaan täydellisesti !

Frohe Ostern !

Krike kirjoitti...

Tattista Heidi!
Vielen Dank, nami-hiiri!
:-)

Salla kirjoitti...

Hoooo, miksi äitisi triplakielteli? Pasha on maailman parasta ikinä! Voittaa jopa suklaan mennen tullen!

Krike kirjoitti...

Jaa-a kun muistaisin... Varmaan olin tehnyt joitain muita leivoksia jo sinä päivänä. Tai todellisempi vaihtoehto on se, että olin käyttäytynyt en-niin-hyvin. Tuo "triplakieltely" oli ehkä hieman ylidramatisoidusti sanottu, mutta äiti silti kyllä kielsi. Pasha todella on i-h-a-n-a-a!