13. helmikuuta 2011

Kuorruttaminen sokerimassalla/marsipaanilla

4.2.2012

13.2.2011

Jes! Nyt vihdoin sain toteutettua pitkäaikaisen toiveeni, kakun kuorruttamisen sokerimassalla. Marsipaanista en ole ikinä ollut innostunut, mutta törmätessäni sokerimassaan päätin, että aion kokeilla. Nyt ystävänpäiväkakkuun oli sopiva tilaisuus testata. Luin juuri ennen sokerimassan työstämistä täältä netistä kaikenlaisia sokerimassatarinoita, niin hyviä kuin pahoja. Joltain oli revennyt koko kaulittu sokerimassalevy, toisella oli kuivahtanut niin ettei taipunut kunnolla murtumatta. No, näistä välittämättä päätin, että nyt teen minä myös kakun - onnistui tai ei. Ja ilokseni se onnistui niiin hyvin ensimmäiseksi massalla kuorruttamakseni kakuksi! Vieläkin oon ihan fiiliksissä!

Muistathan myös, että tämä määrä on 15cm halkaisijan pikkukakkuun. Kun teet satsin 1,5- tai kaksinkertaisena, se riittää 24-26cm halkaisijan kakkuun. :)


Tarvitset:

375 - 400 g sokerimassaa/marsipaania
tomusokeria
( väriainetta, esim Wiltonin )

sokerimassan/marsipaanin alle:

satsi voikreemiä


1. Pyöristä kakun reunoja terävällä veitsellä, niin massa laskeutuu siihen nätimmin.


2. Valmista satsi voikreemiä tämän ohjeen mukaisesti.
3. Levitä peittävä kerros voikreemiä kakun pintaan. Tee niin tasainen, kuin vain pystyt - kaikki näkyvät lävitse.
4. Mikäli haluat värjätä massan, tee se ensimmäiseksi. Pehmitä sokerimassa/marsipaani kulhossa käsin.
3. Ota pieni veitsenkärjellinen haluamaasi värisävyä purkista. Wiltonin väri ovat yleenssä geelimäisiä, ja pysyy hyvin veitsenkärjellä. Värinä minulla oli Wiltonin "Pink".
4. Mikäli omistat kertakäyttökumihanskoja, ota ihmeessä käyttöön - säästät kätesi hirmuiselta värien pesulta! Kääntele, vääntele ja työstä massa ja väri sekaisin. Siinä puutuvat kädet, mutta kannattaa tehdä kuitenkin ihan loppuun asti. Voit tietenkin jättää tarkoituksella massaan marmoripinnan.

Operaatio sokerimassanvärjäys
5. Ota työpöydällesi silikoninen alusta tai muovikerni, massat eivät tarraa niihin niin helposti kiinni. Sirottele etenkin sokerimassan kanssa paljon tomusokeria. Muotoile massasta pallo. Aloita massan työstäminen painamalla massaa käsilläsi litteäksi, niin se pysyy kasassa eikä repeile reunoista. Jatka kaulimella. Kauli 2,5 mm - 3 mm paksuksi levyksi. Tee mieluummin liian paksu, kuin ihan liian ohut.

Massa alustalla (vas.) ja kakun päällä (oik.)
 6. Ujuta kätesi massalevyn alle ja nosta laajalta alueelta kiinni pitäen kakun päälle. Jaa laskokset tasaisin välein kakun reunoille. Paina massalevyä kakun reunaa pitkin samalla alaspäin kevyesti vetäen. Itse pelkäsin tätä vaihetta eniten, mutta ainakin sokerimassa totteli aivan älyttömän hyvin ja silottui kuin unelma!
7. Leikkaa ylijäämät sokerimassasta irti. Sudi pullasudilla tomusokerin jäämät pois pinnasta.


Vinkki Jos olet aikeissa tehdä kaksikerroksisen (tai vaikka kolmikerroksisen) kerroskakun, voit joko kuorruttaa kaikki kakut ensin ja sitten nostella ne lastan avustuksella päällekkäin. Onnistuu toki niin. Minä kuitenkin kokeilin ainakin itselleni ihan uutta keinoa. Kuorrutin alemman kakun normaaliin tapaan massalla, mutta nostinkin päälle tulevan kakun ilman marsipaania alemman päälle ja kuorrutin ylemmän kakun massalla vasta sitten. Täytyy varoa, ettei leikkaa reunoilla olevia massan ylijäämiä liian kovakouraisesti, jotta alempi kakku ei vaurioidu.


HUOM Mikäli joudut säilyttämään massalla kuorrutettua kakkua seuraavaan päivään jääkaapissa, älä missään nimessä laita kupua tms. päälle. Se on varmin tapa saada kakku itkemään. Jos talossasi on viileä, kuiva kuisti, se on hyvä paikka säilyttää marsipaani- tai sokerimassakakkua.


©2011 • Taikakaulin
©2012 • Taikakaulin

8 kommenttia:

Jeli kirjoitti...

Kiitos! Kaksi päivää googletellu enkä ole löytänyt selkeitä ohjeita juuri sokerimassan käyttöön. Nyt tietenkin hiukan myöhäistä kun sokerimassaa taitaa olla liian vähän.Mutta katsellaan mitä saan aikaseksi. Selkeet kuvat ja reseptit!

Krike kirjoitti...

Kiitoksia palautteesta! :) Jos muistat, niin tuu kertomaan miten onnistui!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos hyvästä ohjeesta. Nyt vain äitienpäiväkakkuun kokeilemaan. (:

Krike kirjoitti...

Jeee hei ihana kuulla!! Tee ihana kakku :-)

Anonyymi kirjoitti...

Apua! Ratkaiseva tieto tuli tuosta kuvusta, kiitos! :D

Krike kirjoitti...

Hoi ei mitään! :-) Hyvällä tuurilla kakku voi säilyä kuvun alla ihan fine, mutta mulla on alkanut itkemään kuvulla peitettynä. Riippuu ihan siitä, kuinka kylmällä jääkaappi on - itkeminen syntyy käsittääkseni suurista lämpötilavaihteluista (huonelämpö - jääkaappi).

Unknown kirjoitti...

Mikä on kakkusi halkaisija?? :)

Krike kirjoitti...

Tuo ylimmän, ison valkoisen kakun halkaisija on noin 26cm ja alemman, pienen vaaleanpunaisen halkaisija on about 15cm :-)