Päätin jo ajat sitten, että aion valmistaa äidilleni ja iskälleni syntymäpäiväillallisen nyt huhtikuussa, kun heillä molemmilla on syntymäpäivät huikealla kolmen päivän erolla. En tosiaankaan ole mikään master chef, joten pääruoan pyre voi ekspertin silmään olla ihan muusia ja tartalettikin väärin kirjoitettu (tartaletti vai tarteletti - vai kumpikin oikein?), mutta yllättäen pidän paljon kokkaamisesta enkä noista muotoseikoista jaksa suurempia välittää.
Mun lisäksi keittiössä hääräsi apupoikani V, ja niin me saatiin kaikki illallisen komponentit ajallaan valmiiksi. Alkupalan kohdalla pyörittelin pitkään ajatuksia niin paprikakeitosta kuin näistä tartaleteistäkin, ja tartaletit kera balsamico-kastikkeen ja versosalaatin päätyivät lopulta mun iki-ihanille, Celebration-sarjan juhlalautasille.
Pääruoaksi valmistimme bataattipyrettä sekä omatekoisessa marinadissa maustuneet naudan entrecôte-pihvit eli välikyljykset. Kuuman pihvin kylkeen kippasin siivun niin ikään omatekoista maustevoita sekä pikkukourallisen versosalaattia.
Jälkkäriksi paistelin todella yksinkertaisen New Yorkin juustokakun, jonka kylkeen oli tarkoitus valella paseerattua mansikkakastiketta. En sitten millään löytänyt sopivaa sihtiä paseeraukseen, joten täytyi tyytyä ihan mansikkasoseeseen - oli sekin oikein hyvää. ;-)
Tarvitset vuohenjuustotartaletteihin:
4 levyä (n. 250g) lehtitaikinalevyjä
1 pötkö vuohenmaitojuustoa / vuohen valkohomejuustoa
1 kananmuna
Balsamico-kastiketta
versoja, rucolaa
1. Ota lehtitaikinasta lasilla n. 8cm halkaisijaltaan ympyröitä. Paina pienemmällä lasilla toinen ympyrä melkein taikinan läpi (ei kuitenkaan irti!). Pistele taikinaympyrät haarukalla ja voitele munalla.
2. Leikkaa vuohenjuustot siivuiksi ja laita taikinaympyröiden päälle. Paista 225 °C noin 15 minuuttia tai kunnes vuohenjuusto on nätisti ruskistunut ja taikina kohonnut vuohenjuuston "ympärille".
Tarvitset entrecôteen ja bataattipyreeseen:
2 kpl maustamattomia naudan entrecôte-pihvejä eli välikyljyksiä
pippuria
suolaa
n. 0,3 dl häränlihafondia
n. 0,25 dl (basilika)oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä
pippuria
(suolaa)
2 bataattia (noin 1 kg)
1 sipuli
n. 1-1,5 litraa vettä
4 valkosipulinkynttä
n. 0,3 dl kasvisfondia
pippuria
(suolaa)
voinokare
Maustevoi:
Voita (haluamasi määrä)
n. 2-3 valkosipulinkynttä
1. Entrecôtet: Nuiji lihat samanpaksuisiksi. Rouhi pihvin molemmille puolille hillitysti suolaa ja pippuria. Valmista marinadi: Sekoita kulhossa häränlihafondi, öljy, pilkotut valkosipulinkynnet sekä pippuria (ja suolaa). Pyöritä entrecôtet marinadissa joka puolelta, laita kelmu kulhon päälle ja anna maustua muutaman tunnin ajan jääkaapissa.
2. Pyre: Kuori bataatit ja leikkaa pienehköiksi paloiksi. Silppua sipulit. Kuumenna paistokasarissa tai kattilassa tilkka öljyä ja ruskista sekä paahda raakoja bataatteja vähän aikaa. Lisää kattilaan sitten vettä niin, että bataatit juuri ja juuri ovat veden alla. Anna niiden kypsyä rauhassa. Lisää sipulit kattilaan, kun bataatit ovat melko pehmeitä. Kun bataatit ovat kypsiä ja pehmeitä, kaada vihannekset ja keittovesi siivilään. Ravistele niistä ylimääräinen vesi pois ja kaada sitten vihannekset siivilästä takaisin kattilaan. Voit kaataa bataatit blenderiin ja ajaa tasaiseksi massaksi, mutta myös sauvasekottimella tai muusinuijalla hoituu homma. Lisää sitten kasvisfondi, pippuria sekä voinokare. MAISTELE: Todennäköisesti ainakin suolaa tarvitsee lisätä.
3. Maustevoi: Pehmitä haluamasi määrä voita. Silppua valkosipulinkynnet pieneksi hakkelukseksi ja sekoita voihin. Jos voi on todella juoksevaa, anna hieman jähmettyä. Kippaa voimassa sitten tuorekelmupalalle ja kääri pötkyläksi. Anna jähmettyä jääkaapissa tai kiireen koittaessa pakastimessa, kuten mulla. ;-)
New Yorkin juustokakkuun tarvitset:
220g Digestive-keksejä
n. 60g pehmeää voita
1 rkl juoksevaa hunajaa
200g ranskankermaa
250g mascarponejuustoa
250g maitorahkaa
2,5 dl sokeria
3/4 dl Maizena-maissitärkkelystä
3 tl vaniljasokeria
1/2 appelsiinin raastettu kuori
4 kananmunaa
mansikoita
(sokeria)
1. Pohja: Murskaa keksit ja sekoita voin ja hunajan kanssa. Painele murumassa irtoreunavuoan pohjalle ja reunoille. Anna jähmettyä jääkaapissa täytteen teon ajan. (Voit laittaa vuoan pohjalle leivinpaperin, niin kakun irrottaminen vuoasta on helpompaa.)
2. Täyte: Sekoita sähkövatkaimella kaikki täytteen ainekset (ranskankermasta kananmuniin) kulhossa sekaisin. Kaada massa keksipohjan päälle ja paista 175 °C uunissa noin 50-60 minuuttia. Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.
3. Paseerattu kastike: muussaa mansikat soseeksi ja paseeraa eli painele siivilän läpi sieläksi soseeksi. Voit myös vain soseuttaa mansikat kastikkeeksi ilman paseeraamista.
Vinkki Juustokakku kannattaa valmistaa jo tarjoilua edeltävänä päivänä, jotta koostumus tasaantuu ja maut tasoittuvat.
©2014 • Taikakaulin
3 kommenttia:
ISO KIITOS!
Onnea vanhemmillesi! Onpas heillä ahkera tytär. Hehe, maukkaan näköistä, erityisesti tarta, tarte... no letit kuitenkin vaikuttavat mielenkiintoisilta. Ja tuo juustokakku, namm! :)
@ wallu, haha ei mitään, olkaa hyvät :-D
@ Murska, voi kiitokset ihanasta kommentistasi! :-)
Lähetä kommentti