19. toukokuuta 2012

Intialaiset Roti-leivät


Roti-leivät ovat intialaisia leipälättysiä, joita syödään erilaisten pääruokien kanssa. Kotitalouden lukiodiplomin aiheena minulla ja kaverillani on intialainen keittiö, ja osana pääruokaa tarjoamme Roti-leipiä. Rotia siis syödään käsin ja siihen "lastataan" muhennoksia ja sen sellaisia. Itsessään Roti ei maistu kummoiselle.

Tarvitset:

5,6 dl karkeaa vehnäjauhoa
n. 1/2 - 1 tl suolaa
4 rkl öljyä
2,1 dl lämmintä vettä
vehnäjauhoja pyörittämiseen ja kaulimiseen
gheetä (kirkastettua voita)


1. Sekoita karkeat vehnäjauhot ja suola hyvin.
2. Lisää öljy ja sekoita, kunnes kokkareet ovat poissa. Lisää lämmin vesi vähän kerrallaan, kunnes taikinasta tulee keskipehmeä taikinapallo. Älä ylityöstä!
3. Lorauta tilkka öljyä taikinapallon päälle ja anna olla 15 minuuttia jääkaapissa.
4. Jaa taikina noin 12 osaan, dippaa jauhossa ja kauli TOSI ohuita lättysiä. Sudi ylimääräiset jauhot pois.
4. Kuumenna paistinpannu (minulla levy 6, täysillä siis). Pistä lätty kerrallaan pannulle. Käännä Roti toisin päin, kun näät pinnalla kuplia. Aikaa tähän kuluu noin 10-20 sekuntia. Kun Roti on molemmin puolin paistettu ja ruskeita kuplia pinnassa, ota pois.
5. Voit halutessasi sivellä pintaan gheetä. Tarjoile heti lämpimänä.

Gheen valmistus (kirkastettu voi)

Sulata voita pannulla/kasarissa. Kuumenna kiehuvaksi. Kerää "suolavaahto" pinnalta ja ota kattila liedeltä. Anna heran laskeutua rauhassa pohjaan. Kaada kirkas voi kattilasta, varo pohjalla olevan heran sekoittumista gheehen. Kirkastettu voi jähmettyy jääkaapissa.

Mitä ideaa gheessä??

Ghee eli kirkastettu voi ei räisky kuten tavallinen voi ja se kestää korkeitakin lämpötiloja. Sen sijaan en tiedä mitä ideaa on sivellä leipäset halutessaan kirkastetulla voilla "tavallisen" voin sijaan.


©2012 • Taikakaulin

Ei kommentteja: