29. helmikuuta 2012

Ravintola Sergio's


Heh, sinne meni hiihtoloma. Loman alussa pyörähdettiin äidin kanssa Turuus ja loppuloman sluibasin mummulassa. Suunnilleen kaiken muun ajan vain olin enkä tehnyt mitään. No, teinpäs - Suolapullia ja sitten näitä Mustikkakakkusia.

Mutta tehdäänpäs pikainen pyrähdys sinne loman alkuun. Äidin kanssa matkasimme Turkkuseen katsomaan Kakola-rockmusikaalia, joka osoittautui ihan todella hyväksi. Ennen Kakola-musikaalia, jonka tähdittivät Lontoosta musikaalinäyttelijäksi valmistunut Reeta Vestman sekä ilman selvennyksiäkin tunnettu Veeti Kallio, kävimme syömässä.

Kävimme syömässä italialaisessa ravintolassa, jonka nimi oli Sergio's. Sergio's on sellainen pieni ja lämmin paikka, jossa ruoka on hyvää ja tarjoilijat sekä kokit suurimmaksi osaksi aitoja italialaisia ja ystävällisiä ihmisiä.

Alkupalaksi söimme tämän:

Katkarapua, linssisalaattia, lohta ja muuta namia.

Minäpä tilasin Petto di pollo farcito con salama al tartufo nero mele caramellate e saltata di broccoletti -nimisen annoksen, eli på finska salamilla sekä mustalla tryffelillä täytettyä maissikananrintaa, karamellisoitua omenaa ja paistettua parsakaalia. Annos oli minulle himpun liian iso, mutta söin toki kokonaan ja voin todeta, että oli hyvää!


Äiti ahmi karitsanpaahtopaistia taikinakuoressa, kastanjoita sekä friteerattuja vihanneksia (eli ital. Agnello marinato in crosta di pasta sfoglia, castagne e verdure fritte).


Turun ruma kaupunginteatteri

Ruma Aurajoki

Sergio's Ravintola
Läntinen Rantakatu 27
20100 Turku


©2012 • Taikakaulin

25. helmikuuta 2012

Mummelin mustikkakakkuset



Terveiset täältä mummulasta! Hiihtoloman lähestyessä loppuaan päätin tehdä tällaisia marjaleivoksia ja lähteä ne kainalossa tänne Etelä-Hämeeseen mummelille loppulomaksi.  Täältä pääsee kätevästi junalla suoraan maanantaiaamuna kouluun.

Nämä leivokset sisältävät kaikenlaisia marjoja, eniten kuitenkin mustikoita. Marjoja voit vaihdella makusi mukaan - minulla oli tavoitteena käyttää niitä marjoja, joita mummukin marjamehuunsa laittaa.

Tämän leivoksen nimestä voi päätellä, että nämä olisivat jotain mummun perintöreseptillä tehtyjä, mutta ei - tein ne suunnilleen omasta päästä mummulle. Nämä sisältävät mustaviinimarjaaaa, koska lämmin mustaviinimarjamehu on kaikkein ihaninta kipeänä ollessa. Itse asiassa keittäessäni mustaviinimarjakiillettä join lämmintä mustaviinimarjamehua siinä toivossa, että kuumetaudin vältän - äiti, iskä ja sisko ovat jo kuumeilleet, minä viimeksi kahdeksan vuotta sitten. Näihin sanoihin, näihin tunnelmiin - mustikkakakkuset!

Tarvitset:

Digestive-keksejä

8 liivatelehteä
3/4 dl marjamehutiivistettä / marjamehua
 3,5 dl vispikermaa
400g maustamatonta tuorejuustoa
n. 1 dl sokeria, maun mukaaaaan!
vaniljasokeria myös maun mukaan
muita marjoja 250g (vadelmia, mansikoita, mustaviinimarjoja...)
mustikoita 350g

kiilteeseen:

3 dl mustikkasosetta sokeroituna tai marjamehutiivistettä 2 dl + 2/3 dl vettä + sokeria
3 liivatelehteä



1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
2. Vaahdota vispikerma. Norjista tuorejuustot rasioissaan ja lisää kermavaahtoon. Sokeroi (n. 1 dl sokeria) blus vaniljasokeria. Mössää kaikki marjat sauvasekoittimella ja lisää vaahtoon sekoitellen.

muut marjat

3. Laita  3/4  dl marjamehutiivistettä kiehumaan. Purista liotetut liivatteet nesteeseen. Anna jäähtyä hieman ja lisää nauhana muun täytteen joukkoon samalla sekoittaen. Kaada reunakalvosta tekemään vuokaan.


6. Laita kiilteen liivatteet likoamaan. Kuumenna mustikkasose / marjamehutiiviste + vesi + sokeri.  Sulata 3 liivateta siihen. Jäähdyttele hieman ja kaada leivosvuokiin täytteen päälle. Anna hyytyä. Koristele sokerimassamustikoilla ja -mustikanlehdillä.

 

sukuvika. iskä. <3
mummun mustikkapiirakkaa nam!
ja mummun vispipuuroa NAM !
the mummu

Voi ei, täällä soi Radio Suomi iskelmineen. Tekee kieltämättä vähän tiukkaa. :D

©2012 • Taikakaulin 

21. helmikuuta 2012

Suolapullajekku

 

  

Laskiaistiistainaattona kokoonnuimme kaveriporukalla pelailemaan. Minä ja kaverini Fanny kelailtiin, millä jekulla tällä kertaa kiusoittelisimme. Päätettiin tehdä ihan perusslaskiaispullia, joihin kahdelle meidän kaverille väliin tuli ruokalusikallinen suolaa ja pinnalle raesokerin sekaan merisuolaa. Hyi.

Tehtiin toki ihan kunnollisiakin laskiaispullia, mutta meno keittiössä oli ei-niin-kunnollinen: saldona lattialle päätyi ylähyllyltä pudonnut iso purkki vaniljasokeria, putkilollinen kardemummaa, muutama desi vehnäjauhoja (no ei ihan) ja suolaa, suolaa ja vielä kerran suolaa. Hupsista, sori äiti.

Fannylla on sellanen ihana kamera. Kiitos ihanien kameran ja Fannyn, tässä postauksessa pääsette vähän tarkemmin meidän keittiömenoa näkemään.


Tarvitset:

1 satsi Peruspullataikinaa (1/2 litran taikina) + jos teet jekkupullia, ripottele raesokerin sekaan merisuolaa

SUOLAA
vadelmahilloa (tai mansikka)
3-5 dl vispikermaa + sokeria


1. Tee pullataikina ja valmista tavallisia pyöreitä pullia.

Ruoalla saa leikkiä

 2. Täytä pullat: vadelmahilloa ja sokeroitua kermavaahtoa. Jos teet jekkupullia, lisää hillokerroksen päälle 1 rkl hienoa suolaa. Mahdolliset jekkupullat kannattaa merkitä tarkoin, ettet vain itse syö sellaista. (;


Hirrrrrvvveeeen suolanen pulla!

hirveesti kermavaahtoa

Kaverini Anna oli tehnyt tällaista hyvää piirakka, nam!

Kerma-vadelmahillosotamaalaukset


Koulussa olemme kavereiden kanssa käyneet keskustelua siitä, kummat ovat ihanempia: lapset vai koirat. Minä sanon absolutely lapset, kaverit taas ovat koirien puolella. Nuo kaverit vihaavat lapsia, mä taas koiria - tai oikeastaan pelkään niitä. Tässä alla näkyvä Sulo-tiibetinspanieli oli kyllä aika ihana. Pakko myöntää.



©2012 • Taikakaulin

17. helmikuuta 2012

Pannukakkunen


 

 

Kun kaikki menee päin mäntyä, paista pannukakku. Tai vaikka kaikki ei menisikään, niin tee silti.

Hiihtoloma alkoi tänään, perjantaina 17.2. Eilen oli lukiolla tietenkin penkkarit, jossa abit olivat pukeutuneet kaikeksi niin Obelixen, turtlejen kuin hoitsujen välillä. Tänään olin vuorostaan katsomassa wanhojen tansseja ihan kahteen kertaan - ne olivat niin ihanat! Koska koulua ei ole viimeisimpinä päivinä juuri ollut ja on ollut tosi rentoa, oon ehtinyt tehdä kahteen kertaan pannukakkua. :D

Oikeasti pannukakkuun ei tarvitse reseptiä, mutta katselin kuitenkin muutamia versioita vanhasta yläasteen köksänkirjastani (Hyvää pata) ja iskältäni synttärilahjaksi saamastani englanninkielisestä Muumien keittokirjasta (Moomins Cook Book - An introduction to finnish cuisine). Muumi-kirjan resepti ei ole peruspannari, kenties sen julkaisen täälläkin jossain vaiheessa.

Jos jotakin ainetta sinulla on liian vähän, ei se mitään haittaa - voit vähentää muiden aineiden määrää. Pannukakku kun on muutenkin sellainen pehmeä ja sisus raa'anomainen, ei aineksien määrällä niin väliä. Kunhan muistaa tehdä rakkaudella. <3


Tarvitset:

n. 4-5 dl maitoa
n. 200g (n. 2,75 dl) vehnäjauhoja
n. 1 rkl sokeria
n. 1/2 rkl suolaa
1-2 kananmunaa
30g VOITA


1. Sekoita jauhot maitoon, ja lisää suola ja sokeri. Lisää kananmunat yksi kerrallaan ja sekoita hyvin. Sekoittele seosta, kunnes se on hieman paksuuntunut ja anna sen vain olla 30-60 minuuttia ennen paistoa.
2. Lämmitä uuni 225 °C.
3. Voitele piirasvuoka voilla. Nypi ylimääräistä voita; pilko sitä käsissäsi ja tiputtele eri puolille piirasvuokaa ihaniksi mönteiksi. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 20-30 minuuttia, kunnes on ruskeahko ja kypsä.

Vinkki Tee taikina kaksinkertaisena ja paista voilla voidellulla pellillä!

Peeäs Voitele vuoka/pelti voilla leivinpaperinkäytön sijaan! Voista tulee ihanaa makua ja epäekologinen leivinpaperi jää käyttämättä.

Penkkaripäivänä lukiolla soi liian monta kertaa Frontside Ollie. Asiaa ei myöskään hirveästi helpottanut se, että Justin Bieber sai kimityksensä kuuluviin heti Frontside-Robinin perään. Frontside Ollie jää valitettavan hyvin päähän, ja jos se ei jollain vielä päässä soi, niin nyt sitten viimeistään!


Kun kaikki menee päin mäntyä, paista pannukakku.
(Lea-mummeli Sooloilua-elokuvasta)


©2012 • Taikakaulin

14. helmikuuta 2012

Voitto maistuu kookokselta, leivosvuoalta ja mansikalta


Moikka kaikille!

Tänään, ystävänpäivänä 14.2., päättyi 30 000 kävijän johdosta järjestämäni arvonta, jossa oli osallistujia oikein kivasti - myös lukijoita on tullut blogiin muuten hurjasti lisää! Tällä kertaa arpaonni suuntasi Etevät Emännät -blogiin. Pienen pieni palkinto lähtee postin matkaan tuota pikaa voittajan osoitteen saatuani. Paketti sisältää alumiinisia konvehtivuokia, ystävänpäivään sopivia muffinivuokia, mansikkatäytesuklaata ja - nam - niin ihanaa kookosmaitoa.

Arvonnan suoritin täällä netissä osoitteessa random.org ja alla todistusaineistoa siitä.



Super ystävällistä ja ihanaa ystävänpäivää ihan KAIKILLE! Tässä pikkuisen Biitlejä - eipä yllätys sinänsä - ja jos tekee pahaa, niin ei oo pakko kuunnella :)

                              Can't Buy Me Love


©2012 • Taikakaulin

11. helmikuuta 2012

Ravintola Loiste



Lukion kolmannen koeviikon jälkeen lähdettiin mun ihanan ystävän kanssa Helsinkiin Lasipalatsia vastapäätä sijaitsevaan Ravintola Loisteeseen herkuttelemaan.


Viime syksyn Ruoka- ja viinimessujen jälkeen päätettiin, että Flora-mainoksessakin esiintyvän Kari Aihisen Savoy-ravintolaan on mentävä. Tällä kertaa ei kyllä budjetti siihen monen Michelin tähden ravintolaan riittänyt, mutta varsin hauskaksi osoittautui tämä Helsingin Sokoksen 10. kerroksessa lymyävä ravintola Loiste. Kuten voinee olettaa, hinnat eivät ole Lidl-luokkaa, mutta kyllä opiskelijabudjetti muutaman kerran vuodessa himpun hintavampaan menuun venyy - onhan kyseessä sentään ruoka! Ei-niin-kulinaristeille löytyy kyllä Hesburgereita ja McDonaldseja tietenkin joka kulman takaa.

Loisteen plussat:

+ kivan korkealla, näköalat 10. kerroksesta mm. Kampin suunnalle
+ ruoka nam hyvää
+ tuore tai ainakin super pehmeä ja lämmin alkupalaleipä, ei erillistä veloitusta
+ ystävällinen henkilökunta

Alkupalaleipä

Loisteen miinukset:

- kaverin ruoka hieman viilentynyt, kastikeeseen tullut "kuori" (vaikka keittiö on aivan lähellä)
- toisinaan hitaanpuoleinen henkilökunta
- ei liiallisesta korkeanpaikankammoisuudesta kärsiville



Menu oli oikein kiva, olisin voinut tilata oikeastaan mitä tahansa. Päädyin kuitenkin ylimmässä kuvassa näkyvään paistettuun punamulloon eli hauen sukulaiskalaan äyriäisrisotolla ja rapuliemellä. Sitä voi hei kutsua ruoaksi, se oli TOSI hyvää!


Pihlis eli mun paras ystävä tilasi hirviwallenbergin juurespyreellä, puolukkasiirapilla ja riistakermalla. Tosiaan, kastike oli saanut päällensä kuoren ja juurespyree oli hieman jäähtynyt. Tähän annokseen kuului myös lämpimiä hillosipuleita.

Hirviwallenberg

Meidän oli tarkoitus mennä La Torrefazzione-kahvilaan, mutta sen ollessa pieni yksityinen kahvila oli se ihan täpö täynnä, emmekä ehtineet ennen elokuvan alkua muualle kuin johonkin ketjukahvilaan. Minä tilasin cappucinon ja Pihlis minttu-suklaasteamerin. Siitä me real-kulinaristit jatkoimme Kinopalatsiin katsomaan Varasto-leffan - ei poppareiden ja limujen kanssa, vaan Stockan Herkusta ostamiemme ihanien Nature Fresh -smoothien, Linkosuon valkosipuliruisneppien ja tuoreiden Kouvolan lakritsien kanssa.

Ensi kesänä - vaikkapa siitä syystä, että ensimmäinen vuosi lukiossa on suoritettu toivottavasti edes jonkinlaisella kunnialla - käymme katsastamassa Savoy-ravintolan.


Muita Helsingissä sijaitsevia ravintoloita, joihin olisi siistiä päästä syöpöttelemään:

Farang, Chez Dominique, Silvoplee, Sipuli, Kaarna, Gaijin, Olo ja Juuri.


Siskoni kommentti oli, kun kuuli, että kävin Mäkkärin sijaan Loisteessa: "Oikeen piti sivistyneesti käydä ravintolassa." Hahaha.

Peeäs Saimme pöydän Loisteesta ilman mitään varausta lauantai-iltapäivällä pian sen aukeamisen jälkeen. Sattumalta viereisessä pöydässä istui matematiikanopettajien seurue, joka piti jonkinlaista palaveria siinä samalla syöden. Heidän lähtiessä huomasimme myös yhden meidän lukion matematiikan opettajan siinä, haha :D


Ravintola Loiste
Kaivokatu 3, 10. krs
00100 Helsinki


©2012 • Taikakaulin

6. helmikuuta 2012

Tohtoriksi väitelleen kakku


Juhlapaikalta :)

 



Sain toteuttaa kakun tohtoriksi väitelleelle äidin kaverille. Äidin kanssa suunniteltiin tämä - jos vain tiedätte minut ja äitin, voitte kuvitella mitä se oli... Joskus tosiaan tuntuu, että tulkki meidän välillemme olisi aika paikallaan. :D

Kakku matkasi 200 kilometriä Tampereelle. Hui. Suunnittelin kakun täytteen aika jämäkäksi, ettei alempi kakku lössähdä ylemmän kerroksen painosta. Päädyin luottotäytteeseen - Vaniljaiseen suklaatäytteeseen - höystettynä osittain soseutetuilla vadelmilla ja Lemon Curdilla.

Kakun piti kuvata äidin kaverin luonnetta - iloinen, värikäs ja hauska. Vaaleaan pohjaan sopi hyvin värikkäät tähdet sekä musta kirjoitus. Koko kakun kruunasi Tohtorinhattu sekä sen takaa kohonnut tähtihässäkkä, jonka äitini askarteli.

Jos satut tätä lukemaan, Kicka, niin super suuret onnittelut!!

Tarvitset:

6 kananmunan Nopea kakkupohjan 26 cm vuokaan
3 kananmunan Nopea kakkupohjan 15 cm vuokaan

kostutukseen:

n. 1,5-2 dl maitoa
1,5 tl vaniljasokeria

täytteeseen:

1,5 krt:nen annos Vaniljaista suklaatäytettä
400g pakastevadelmia + n. 3/4 dl vettä + sokeria himppu
1 prk Lemon Curdia

pintaan:

1,5 krt:nen satsi Sokerikreemiä
1 kg marsipaania/sokerimassaa (eli neljä pötköä/pakettia) minä käytin marsipaanin ja sokerimassan sekoitusta
+ 250g sokerimassaa värjättynä
  • punaiseksi
  • siniseksi
  • vihreäksi
  • keltaiseksi
  • mustaksi
elintarvike glittersprayta
tomu- tai kimallevärejä
sokerikuorrutetta


1. Valmista nopeat kakkupohjat ohjeen mukaan. Voit tehdä yhden taikinan, jonka jaat kahteen vuokaan.
2. Leikkaa kakkupohjat kolmesta kohtaa horisontaalisesti halki - minä käytin tässä suurta rakkauttani, äidiltäni syntymäpäivälahjaksi saamaani täytekakkusahaa.
3. Mössää vadelmat perunamuussinuijalla tms. melkein soseeksi, lisää vettä (--> norjistuu) ja ripaus sokeria.
4. Valmista vaniljainen suklaatäyte 1,5 kertaisena.

Tällä kertaa tämännäköinen
 5. Aloita kakun kokoaminen irtoreunojen/reunakalvojen sisälle suoraan tarjoiluastialle:
  1. Laita molempien kakkujen alimmat pohjat irtoreunojensa sisään ja kostuta vaniljamaidolla. Levitä päälle vadelmasosetta ja Vaniljaista suklaatäytettä.
  2. Nosta keskimmäiset kakkupohjat päälle. Kostuta vaniljamaidolla. Levitä ensin vadelmamössöä todella ohut kerros ja sitten Lemon Curdia paksumpi kerros. Lisää lopuksi loput Vaniljaisesta suklaatäytteestä. Nosta viimeinen kakkupohja päälle ja kostuta kevyesti. Anna jähmettyä kylmässä yön yli.

6. Mikäli haluat silottaa kakun pintaa, teepppä se. Valmista sokerikreemi ja levittele kakkusien pintaan.



7. Työstä eli kauli 2/3 marsipaanista/sokerimassasta tomusokeroidulla alustalla. Kuorruta ISO kakku (hjälppiä: Kuorruttaminen marsipaanilla/sokerimassalla). Leikkaa alareunan ylimääräiset massat pois noin 1 cm etäisyydeltä kakusta ja painele kuviointityökalullanätti reunaan kuviot.

meni aika nätisti!
 8. Nosta PIKKUISEMPI kakku isomman kakun päälle (ilman marsipaanikuorrutusta). Kauli jäljelle jääneestä vaaleasta massasta sekä ison kakun reunoista leikkaamistasi jämistä ympyrä, jonka nostat pienen kakun päälle, joka on toivottavasti jo ison kakun päällä. Leikka ylimääräiset reunat muovisella terällä varoen irti. Pyörittele valkoisesta massasta pötkylänauha, jonka virittelet pienen kakun alareunaan. Painele pötkylään samat kuviot kuin ison kakun alareunaan.


9. Ota tähtimuoteilla (minulla 3 eri kokoa) tähtikuvioita erivärisistä massoista ja liimaa ne kakun kylkeen sokerikuorrutteella. Ota mustasta massasta nimikirjainmuoteilla ja kirjoita haluamasi teksti. Tomuta tähdet kimalleväreillä ja suihkauta kakkuun esim. helmiäissprayta.
10. Tee tohtorinhattu.


Peeäs Sain nuo tähtimuotit äidiltäni Skotlannista, musta ne on aika kivat. Sain myös tuliaisina sellaisen tekstinkirjoitusjutskuibelin, jolla kakun pälle painetaan sanoja. Huippuja molemmat  :)

 ...Kurkistus vielä keittiöön...


 ...tässä tavarat ovat vielä kohtuullisen siistissä järjestyksessä, mutta näkisittepä vain joskus.


Kakkuhan valmistui joskus yöllä, kuva myös sen mukainen :D


Ja ylläolevassa kuvassa se on juhlapaikan keittiössä. Tohtorinhatun takaa kohoaa tuollainen "tähtisuihku". Tämä oli kakuksi aika iso ja painava; 4,6 kg :D


©2012 • Taikakaulin